Siirry suoraan sisältöön

Case Valio: Tehokas tuotanto on ympäristöteko – ”Tankin jäävesisiilon valinta uuteen tehtaaseen oli luontevaa”

Tankin ja Valion yhteistyö sai alkunsa jo vuonna 1978, kun Tankki toimitti ensimmäiset jäävesisiilot Jyväskylään. Tänä päivänä Tankin toimittama jäävesisiilo löytyy jo lähes kaikista Valion tuotantolaitoksista. Vuonna 2017 Riihimäelle valmistui uusi välipalatehdas, johon Tankilta toimitettiin iso jäävesisiilo (155 m³ ja 5 600 kWh) sekä yli 40 erilaista säiliötä.

Tehtaan suunnittelun kulmakivinä energiatehokkuus ja ympäristöystävällisyys

Valion uuden välipalatehtaan suunnittelussa energiatehokkuus ja ympäristöystävällisyys ovat olleet tärkeässä roolissa. Tehtaan nykyaikaiset teknologiaratkaisut varmistavat, että tuotanto on tehokasta ja hävikkiä syntyy mahdollisimman vähän. Kun säästetään vettä ja energiaa, säästetään samalla myös ympäristöä – tehokas tuotanto on ympäristöteko.

Valion tekninen johtaja Jukka Partti kertoo, että jäävesisiilo oli jo alusta asti mukana Riihimäen uuden tehtaan suunnitelmissa: ”Jäävesisiilon valinta uuteen tehtaaseen oli luontevaa, sillä meillä oli jo valmiiksi hyvät kokemukset Tankin jäävesisiiloista. Jäävesisiilo toimii akkuna tuotantomme jäähdytystarpeelle ja saamme puskuroitua sen avulla tuotannon energiankulutuksen vaihtelua. Menetelmä sopii erinomaisesti nykypäivän energiakustannustehokkuuden teemaan.”

”Toimittajaa valitessa tulee huomioida myös laitteen elinkaari ja kustannus koko käyttöiän ajalta. Vanhimmat Valiolla käytössä olevat jäävesisiilot ovat 70-luvun lopulta, joten näiden laitteiden elinkaari on hyvin pitkä. Tärkeää on myös tuotteiden korkea laatu ja toimitusvarmuus”, Partti jatkaa.

Varastoiva jäähdytysmuoto tasaa energiankulutusta ja säästää kustannuksissa

Riihimäen välipalatehtaalla tuotanto pyörii tasaisesti ympäri vuorokauden, pois lukien säännölliset laitteistopesut. Pesusta johtuvien tuotantokatkosten myötä kulutukseen tulee vuorokausivaihtelua, jota voidaan tasata jäävesisiilolla. ”Kun energiankulutus ja kapasiteetin tarve saadaan tasattua pidemmälle ajalle, voidaan investoida pienempiin kylmälaitteisiin. Lisäksi sähkön vuorokautinen hinnanvaihtelu mahdollistaa sen, että jäävesisiiloa voidaan ladata sähkön hinnan ollessa edullisimmillaan”, Partti kertoo.

Glykolijäähdytys lisää ympäristöturvallisuutta

Uudelle tehtaalle toimitetussa jäävesisiilossa on huomioitu erityisesti ympäristöturvallisuus. Riihimäelle toimitettuun jäävesisiiloon valittiin välillinen jäähdytysjärjestelmä, jossa kylmäaineena toimii perinteisen ammoniakin sijaan glykoli. ”Tekniikka on hieman monimutkaisempi, mutta sillä päästään lähes samaan jäähdytystehoon kuin suoralla ammoniakkijäähdytyksellä. Samalla tehtaan kokonaisturvallisuus saadaan paremmalle tasolle, kun alueella varastoitava ammoniakkimäärä on pienempi”, Partti kertoo.

Yhtenäinen arvomaailma tekee Valion ja Tankin yhteistyöstä helppoa

Valion ja Tankin yhteistyö on jatkunut jo vuosikymmenten ajan. ”Tankki on pitkäjänteisesti toimiva perheyritys, joka palvelee aina joustavasti asiakkaan tarpeiden mukaan. Yhteistyö on ollut helppoa – toimitaan molemmin puolin vastuullisesti ja viime kädessä huolehditaan siitä, että meillä on tehtaissa sellaiset laitteet, joilla loppuasiakas saadaan tyytyväiseksi. Tämä on ollut molempien yritysten yhteinen intressi”, Partti toteaa.